Goede akoestiek verhoogt productiviteit, werkplezier én omzet
Omgevingsgeluid heeft negatieve impact op de arbeidsproductiviteit van werknemers. Zeker in kantoren, waar geconcentreerd werk vereist is, kan goede akoestiek het comfort, productiviteit en werkplezier danig vergroten.
Kletsende collega’s, rinkelende koffiekopjes, blazende printers en ratelende telefoons de bekendste voorbeelden van hinderlijke geluidsoverlast. Een kleine zestig procent van de werknemers in Nederland zegt hinder te ondervinden van galm en geroezemoes in de werkomgeving. Het veroorzaakt voor veel van hen een onaangenaam binnenklimaat, met concentratieproblemen, vermoeidheid en verhoogde spierspanning tot gevolg.
Productiviteitsverhoging
Is er dan niets aan te doen? Gelukkig wel. Akoestische oplossingen die geluidshinder terugbrengen, leveren een productiviteitsverhoging op van vier tot tien procent. Onderzoek laat bovendien zien dat een goede ruimte-akoestiek leidt tot minder ziekteverzuim, meer tevreden werknemers en een hogere omzet.
Het netto-effect van akoestische verbetering hangt natuurlijk af van het type werkruimte en de aard van de werkzaamheden. In open kantoorruimtes, waar enerzijds veel gecommuniceerd wordt en anderzijds hoge concentratie vereist is, zijn de akoestische vereisten hoger dan in een klein kantoor. Hoe hoger het aantal mensen in een ruimte, hoe groter de overlast en hoe groter de noodzaak om geluidshinder aan te pakken.
Nagalmtijd
De akoestische kwaliteit van een ruimte is te bepalen aan de hand van de nagalmtijd en de spraakverstaanbaarheid. Deze indicatoren maken duidelijk hoe lang geluid blijft ‘hangen’ en welke gevolgen dat heeft voor de onderlinge verstaanbaarheid.
De ideale nagalmtijd bestaat niet; het optimum is afhankelijk van de werkzaamheden die worden uitgevoerd. In een kantooromgeving is een nagalmtijd van 0,5 tot 0,7 seconde optimaal. In callcenters, waar de spraakverstaanbaarheid van groot belang is, en het geluidsniveau consequent hoog is, is juist een wat langere nagalmtijd wenslijk, van 0,7 tot 0,9 seconde.
De spraakverstaanbaarheid wordt uitgedrukt met de Speech Transmission Index (STI). Het is een cijfer tussen de 0 en 1; waarbij 0 voor slechte en 1 voor uitstekende spraakverstaanbaarheid staat.
Geluidsabsorberende materialen
Door gebruik van geluidsabsorberende materialen kan de nagalmtijd aanzienlijk verkort worden. Ook een akoestisch plafond met hoge absorptieklasse kan hieraan bijdragen.
Toch kiezen opdrachtgevers en aannemers er vaak voor te bezuinigen op akoestische voorzieningen. Ze veronderstellen dat vloerbedekking, meubels, gordijnen of planten al veel overlast wegnemen. Dat is echter slechts ten dele waar. Zachte oppervlakken absorberen de hoge tonen wel, maar om de overlast van de midden- en lage tonen te verhelpen, is akoestisch spuitwerk onmisbaar.
Omdat het plafond in vrijwel alle ruimtes het grootste, vrij beschikbare oppervlak is, loont het om in de zoektocht naar betere akoestiek bij het plafond te beginnen. Vaak is deze keuze ook het meest vriendelijk voor het budget. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Informeer gerust vrijblijvend bij AkoCell naar de mogelijkheden van akoestisch spuit- en pleisterwerk. Een ideale geluidsbeleving ligt binnen handbereik!
Bron: Huub Pennock, Jeroen van Hees: Verminder geluidshinder, verhoog productiviteit, ArboMagazine, Januari 2010